23 maj 2011

Tjernobyl


Äntligen har jag fått till filmen från våran resa till Ukraina! Var så goda!
Det var mycket snack och skriverier om katastrofen som hände när vi var där 1. april i år, så det kändes lite overkligt att se vad som i dag är kvar och det som är nytt efter olyckan. Man kan nästan känna tragedien och sorgen efter alla som då gick bort som följd av strålningen från reaktor 4. Sen får man se och höra om deras strävan efter att återförnya det som är förstört.

Tjernobyl, Ukraina, den 26. april 1986 kl 01.23.45
Vid tillfället för olyckan pågick ett experiment som genomfördes på låg reaktoreffekt. Syftet var att undersöka om turbinerna kunde leverera ström ifall den externa strömförsörjningen bröts. För att genomföra experimentet hade vissa säkerhetssystem tillfälligt kopplats ur. Dock uppstod elbrist i kraftnätet varpå kraftverket fick order att återuppta normal produktion. Då effekten plötsligt ökades saknades vissa isotoper i härden som absorberar neutroner, så kallade reaktorgifter, som bromsar effekten. Den hastiga och oplanerade effekthöjningen kunde därför ske fortare än under normal drift. Kylvattnet i reaktorn förångades, vilket ytterligare ökade effekten. Resultatet blev en ångexplosion som förstörde själva reaktortanken och satte eld på grafiten som fungerade som moderatorn.

Idag har reaktor 4 en sarkofag på 250 000 tonn av betong för att förhidra spridning. Det har dock visat sig att det är sprickor i sarkofagen, så en ny kommer göras med medler från EU. Den kommer göras bevid reaktorn för sen att skutas över hela reaktorn som ett garageliknande byggnad.

Under reasan blev det väldigt mycket kort tagna...typ drygt 500!!! Man knäpper och knäpper för att sedan kunna välja det som beskriver resan bäst. Här kommer ett litet bildspel på det jag har plockat ut för er...musiken kanske inte är den allra bästa men det var det näst bästa jag kunde hitta. Den låten jag så gärna ville ha med var den som Huns & Dr. Beeker gjorde, "Ghost Town". En låt som är inspelat med tanke på just Tjernobylolyckan. Lägger ut ett klipp på låten under bildspelet..


             Lade in en annan låt som är skrivet och gjord efter Tjernobyl-olyckan.              
Inga kommentarer :