28 februari 2010

Söndag kväll

Ja då har man hunnit med lite i dag! Tittat på film, fixat lite lull-lull och varit på akuten!  Vad mer kan man önska sig en söndag =0P Christian har fått 5:e sjukan...visste inte ens att det fanns en sån. Men den har redan gjort sitt "värsta" och han är på bättringsväg. Han blev sååå glad när han hörde från doktorn att det gick bra att åka båt i morgon. Han och brorsan ska få följa med farmor & farfar på kryssning till Åland. Får klara mig utan mina go´a kottar några dagar till, men vad gör man inte för att dom ska få lite ledigt från skola och dagis. Sen har dom ju världens bästa farmor och farfar att åka med!

Femte sjukan är en ganska vanlig virussjukdom bland barn i skolåldern som kommer i epidemier, precis som andra barnsjukdomar, till exempel vattkoppor. Smittan sprids via luftvägarna. Typiska symtom är utslag och klåda. Det börjar med en kraftig rodnad på kinderna, som sedan sprids till övriga kroppen, armar och ben. Utslagen brukar försvinna efter en vecka men kan komma tillbaka en eller flera gånger under några veckor. Andra symtom är allmän sjukdomskänsla och feber. En del barn kan bära på smitta utan att få några symtom på sjukdomen.  


Det finns ingen medicin som botar men du kan lindra symtomen. Femte sjukan drabbar ofta barn mellan 5-15 år men även vuxna kan få sjukdomen. Hos de allra flesta blir den en lindrig åkomma som går över av sig själv och inte lämnar några kvarstående besvär. När sjukdomen har brutit ut är den inte längre smittsam. Det tar cirka tio dygn från det att barnet har smittats till dess att sjukdomen bryter ut. Smittan ger livslång immunitet, det vill säga, man kan bara ha femte sjukan en gång.


Så nu hoppas jag att Sander klarar sig...Men det kanske vore lika bra att han blev klar med den sjukdomen också.

God natt!


Inga kommentarer :